Протокол от съдебно заседание от 16.09.2020 г. по гр.д.№ 101/2020 г.

 

на второ четене в 14,00 часа.

Ищецът С.К., редовно и своевременно призован, не се явява. От негово име се явява адв.Г., надлежно упълномощен отпреди.

Ответникът  „....” ООД, редовно и своевременно призован, се представлява от адв.М., надлежно упълномощен отпреди.

Вещото лица К.Х. не се явява в с.з. От него е постъпила молба, в която сочи невъзможност да изготви в срок заключение по назначената съдебно-счетоводна експертиза.

Адв.Г.: Благодаря, че бях изчакан. Няма пречка да се даде ход на делото. Молбата ми е, преди да минем по същество, да се произнесете по увеличението на иска и по това дали делото е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе.

Адв.М.: Моето становище е, че ход на делото не следва да се дава. С направеното увеличение на размера на осъдителния иск за паричното вземане, цената на иска става над 25 000 лева. Така заявеното искане е нередовно и следва да бъде оставено без движение за внасяне на държавна такса, едва след което съдът ще може да прецени доколко увеличаването на иска е редовно, съответно да прецени доколко са налице основанията за определяне подсъдността на предявения иск.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, доколкото страните са редовно призовани за съдебно заседание, и затова

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА се писмо от ЧСИ П.М. с вх.№ 1686/21.07.2020 г. на Районен съд гр.Чепеларе, с което се представя изпълнително дело № 78/2014 г. по описа на ЧСИ П.М.. По искане на ответника са изискани документи от „....” АД, но писмото е върнато невръчено, с отбелязване от призовкаря, че на посочения адрес не намира офис на фирмата.

Адв.Г.: Във връзка с направеното искане за увеличение на размера на претенцията по иска за обезщетение, моля да имате предвид, че не съм довнесъл държавна такса.

Във връзка с направеното от С.К. искане, за допускане на увеличение на размера на претенцията по предявения в условията на кумулативно съединяване иск по чл.59 ЗЗД, а именно от сумата 20 000 лв. - частичен иск от 54 000 лв., до размер от 25 100 лв. - отново като частичен иск, съдът съобрази, че следва да даде указания на ищеца по реда на чл.101 ГПК за довнасяне на дължимата държавна такса, за да бъде допуснато увеличението на иска. По принцип то е допустимо, доколкото се прави пред първоинстанционния съд преди даване ход на делото по съществото на спора. Съдът установи, че размера на държавната такса, която следва да бъде довнесена от ищеца е в размер на 204 лв., като следва да се внесе по сметка на Районен съд гр.Чепеларе. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

УКАЗВА на ищеца, че следва да представи в 3-дневен срок от днешно съдебно заседание документ, удостоверяващ внасяне на допълнителна държавна такса във връзка с иска по чл.59 ЗЗД в размер на 204 лв., с оглед направеното от него искане за увеличение размера на тази претенция заявена като частичен иск от 20 000 лв. на 25 100 лв.

При неизпълнение указанията на съда в указания срок, искането за допускане увеличение на иска по реда на чл.214 ГПК, макар и своевременно направено, ще бъде оставено без уважение.

 Адв.Г.: Моля да ми дадете възможност с кратко прекъсване на заседанието да внеса допълнителната държавна такса и да представя вносна бележка, за да се реши въпроса във връзка с подсъдността на делото в днешно съдебно заседание, ако се допусне увеличението на иска.

Адв.М.: Нямам възражения.

Съдът счита, че следва да даде кратка почивка с оглед организиране заплащането на допълнителната държавна такса от адв.Г..

Заседанието се възобновява в 14,45 часа.

Адв.Г.: Представям разписка за платена сума в размер на 204 лв. във връзка с искането за увеличение на иска чрез Easу Pay.

Адв.М.: С оглед увеличаването размера на иска, считам, че делото следва да бъде прекратено и да бъде изпратено по подсъдност на Смолянски окръжен съд.

Адв.Г.: С оглед увеличението на иска и заплатената държавна такса, смятам, че следва да се прекрати производството по делото и да се изпрати по подсъдност на Смолянски окръжен съд.

Съгласно чл.214, ал.1 ГПК, до приключване на съдебното дирене в първа инстанция ищецът може да измени размера на предявения иск. В днешно съдебно заседание ищецът заявява, че поддържа искането за увеличение на частичния иск с правно основание по чл.59 ЗЗД от 20 000 лв. на 25 100 лв., като представя доказателства за допълнително внесена държавна такса по сметка на съда в размер на 204 лв. В този смисъл искането се явява редовно и своевременно направено, и следва да бъде уважено като се допусне увеличение на предявения иск за обезщетение. Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА изменение на предявения иск, по който С.К. претендира да му се заплати обезщетение във връзка с лишаването му от възможност да ползва движимите вещи предмет на ревандикационния иск под формата на увеличение, като същия се счита предявен за сумата от 25 100 лв. - частичен иск от 54 000 лв., вместо преди това заявения размер от 20 000 лв.

Адв.М.: Оспорваме изцяло претенцията и заявения размер.

 

Предвид искането на страните за прекратяване на делото, поради това, че цената на иска с правно основание чл.59 ЗЗД обосновава разглеждането му от Окръжен съд като първа инстанция, съдът съобрази разпоредбата на чл.104, т.6 ГПК, съгласно която исковете независимо от тяхната цена съединени в една искова молба с иск подсъден на Окръжен съд, ако подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство се явяват подсъдни на Окръжен съд. В този смисъл, въпреки че ревандикационните искове по чл.108 ЗС са подсъдни на районен съд, доколкото иска по чл.59 ЗЗД е подсъден на Окръжен съд, на основание горецитираната разпоредба делото следва да се прекрати, поради това, че не е подсъдно на Районен съд гр.Чепеларе и да се изпрати на родовокомпетентия съд – Окръжен съд гр.Смолян. Водим от горното, съдът на основание чл.118 ал.2 ГПК,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 101/2020 г. по описа на Районен съд гр.Чепеларе.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на родовокопметентия Окръжен съд гр.Смолян.

Определението за прекратяване на делото подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание с частна жалба пред Окръжен съд гр.Смолян.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 14,50 часа.